Brezel
Un ou une1
bretzel est une sorte de pain poché dans une solution de soude (E 524), en
forme de nœud ou de bras entrelacés et recouvert d'éclats de gros sel,
originaire d'Allemagne du Sud (Brezel ou Laugenbrezel en allemand standard,
Brezn en bavière, Bretzet ou Bretzg en souabe, Bretschl en alémanique), et très
répandue en Alsace (Bredschdel ou Bradschdal pour les Bas-Rhinois, Bretzel pour
les Haut-Rhinois), dans le nord de la Suisse, en Autriche (Brezerl), au
Grand-Duché de Luxembourg et, dès le milieu du xixe siècle, aux États-Unis
(Pretzel).
A pretzel (German: Brezel) is a type of baked
bread product made from dough most commonly found in a unique knot-like shape,
often claimed to represent hands in prayer.[1] Pretzels originated in Europe,
most likely among monasteries in the Early Middle Ages.[1] The traditional
pretzel shape is a distinctive symmetrical looped form, with the ends of a long
strip of dough intertwined and then twisted back into itself in a certain way
("a pretzel loop"). Pretzels now come in different shapes. Salt is
the most common seasoning for pretzels, complementing the washing soda or lye
treatment that gives pretzels their traditional "skin" and flavor
through the Maillard reaction; other seasonings include sugars, glazes, seeds,
and/or nuts.
Brezel (althochdeutsch brezitella), Bretzel,
Brezl, auch Breze, in Bayern/Österreich Brezn, wienerisch auch Brezerl, im
Schwäbischen auch Bretzet oder Bretzg / Bretzga (sing./pl.), im Badisch-Alemannischen
oft Bretschl genannt[1], ist eine vor allem in Süddeutschland und Österreich
verbreitete Gebäckform, bei der das herausstechende Merkmal der in sich
symmetrisch verschlungene Teigstrang ist. Alle Formen des Namens gehen auf das
lateinische brachium („der Arm“; für das Aussehen von übereinander
verschränkten Armen) zurück. Die Brezel ist das häufigste Gebildbrot und wie
auch andere Gebildbrote Gegenstand zahlreicher Sagen und Mythen, die meistens
die Entstehung der Brezelform betreffen.
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